2019. december 28., szombat

Vinyl Top 10 Of 2019 - 2019 legjobb találatai by Dj Pajtás

Sziasztok!

Lassan-lassan itt az év vége, így ideje beszámolni arról, hogy milyen év volt lemezügyileg 2019. Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon erős, Jópár lemez megfordult a kezeim között, így meglehetősen nehéz feladat volt kiválasztani a 10 legjobbat. Először is legyen egy összkép a 10-esről, hogy kikről is lesz szó:

Nos, róluk lenne szó, ha ez egy Top 10-es lista akkor mindenképpen rájuk szűkíteném a kört. Kezdjük is a bemutatkozásukat.

1. Original Tropicana Steel Band ‎– Tropicana: Aki valamennyire is ismeri a bboying kultúrát, akkor egyből beugrik Break-Dj Leacy neve, aki sajnos már nincs közöttünk, de biztosan az elsők között volt aki pörgette a lemezt a táncosoknak. A "Calypso Rock" című dal régóta a break-táncosok kedvence, számos hazai és nemzetközi versenyen elhangzik és egyből megmozgatja a táncosokat.

2. Peter Herbolzheimer Rhythm Combination & Brass ‎– Bandfire: Már a 80-as évek hatása érződik pár helyen, de azért egy elég erős lemezről van szó. Többségében Earth, Wind & Fire feldolgozások vannak a lemezen, ami már önmagában funky, de a beszédes nevű The Elefunk rá tesz még egy lapáttal. Peter Herbolzheimer remek zenész volt, a lemezeivel nem tud mellényúlni az ember. Jazz, funk, soul, bop, jazz-funk és még sok más nagyszerű stílus hallható a lemezein.

3. Dutch Rhythm Steel & Show Band ‎– Dance, Dance, Dance!: Ahogy a banda neve is mutatja egy európai csapatról van szó, de igazi karibi stílusú funk zene amit játszanak. Több albumot is kiadtak, illetve még Trinidad Oil Company néven is futottak. A címadó dal a Dance Dance Dance nagyban hasonlít a The Jackson 5 - Life Of The Party  című dalra, ez a hasonlóság leginkább a basszusgitárban és a szövegben mérhető le. Szintén olyan dalról van szó, amely break-táncos körökben ismertségnek örvend.

4. Yellow Magic Orchestra ‎– X∞Multiplies: A Japán elektronikus zenét játszó banda lemezei viszonylag ritkán bukkannak fel, azonban idén szerencsém volt behúzni egy remek albumot tőlük. Rajta az egyik szerintem legjobb zenéjükkel a "Computer Games" szerzeménnyel. Szintén egy olyan dalról van szó, amely a break-táncos körökben elterjedt.

5. Jimmy McGriff ‎– Soul Sugar: Az amerikai orgonás 1970-ben megjelent lemeze funk-os, soul-os és jazz-es elemeket egyartán tartalmaz, ettől olyan nagyszerű. Régóta kerestem és nagyon megörültem amikor kb. 300 ft-ért megtaláltam egy bolhapiacon amerikai nyomásban. A kedvenc dalom az albumról a "You're The One". Nagyon erős kis instrumentális dal, kellően gyors, ritmusos, egyből táncolni támad kedvem :)

6. Don Randi ‎– Plays The Love Theme From "Romeo And Juliet": Több internetes fórumon láttam már a borítóját, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mivel a címéből azt gondoltam, hogy egy lassabb albumról van szó. Ebben az esetben is igaz a mondás, hogy "Don't judge a book by its cover". David Axelrod keze is benne van az album készítésében, ami önmagában nagy szó. Viszont amiért különleges a lemez számomra az az, hogy rajta van a break-táncos körökben "Notorious Alco Beat"-ként ismert zene eredeti hangmintája. Nem gondoltam volna, hogy megtalálom, de 2019 kegyes volt hozzám :)

7. The Supremes ‎– Mary, Scherrie & Susaye: Diana Ross 1970-ig volt az együttes tagja, így már pár éve nélküle ontották a jobbnál jobb lemezeket a lányok. 1976-ban még a diszkó-korszak hajnalán dobtak ki egy remek albumot, amiben még funk-os, soul-os jegyek jelentősen megfigyelhetőek a már-már diszkóra hajazó dalok mellett. Az album szerintem legjobb és leghosszabb dala a "Come Into My Life" break-táncos körökben is ismert és gyakran játszott. Kongákkal, fúvósokkal és egyéb finomságokkal teletűzdelt dal nem tud hibázni.

8. Billy Squier ‎– The Tale Of The Tape: Aki valamelyest is benne van a hip-hop kultúrában az biztosan ismeri a "The Big Beat" című dalt, vagy ha a dalt, így névről nem is a jellegzetes dob-mintát tuti felismeri. 2019 olcsó találata volt, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne it a helye a Top 10-ben.

9. Jacques Loussier ‎– Pulsion: Luc Heller ütőssel összehozott album szakít Jacques Loussier Bach-os munkáival és egy merőben más hangzást ad. Szintén egy hip-hop producer körökben ismert lemezről van szó, hiszen Dr. Dre is mintázott a lemezről. A címadó dal biztosan tetszeni fog, íme a "Pulsion".

10. Raymond Vincent ‎– Metronomics: A belga hegedűművész albuma is lekerült a kívánságlistámról, hiszen 2019-ben sikerült beszereznem az 1972-es albumát. Dj Format - European Vacation mixében hallottam először a "Les Plutoniens" című dalt, ami egyből magával ragadott. A dalban van minden a pszichedéliától kezdve a hegedülésen át a torzított vokálig. 2019 kedveskedett nekem azzal, hogy közel 150 forintnak megfelelő euróért hozzájutottam ehhez a remek albumhoz.

Ez lett volna a 2019-es Top 10-em. Mint korábban említettem több lemez is került hozzám, de talán ez a 10 volt a kedvencem, legtöbbjük a break-es kötődés miatt.

Üdv!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése