2013. január 15., kedd

Night of Contrast 2013.02.01.PÉNTEK.19h [ADHD (IS),Studnitzky (DE) ]

Két kiváló Észak-európai dzsessz-zenekar lép fel ezen az estén az A38-on, amelyeknek meditatív, álmodozó zenéje különös utazásra visz. Az ADHD Izland vezető jazz-blues együttese, míg a kiváló trombitás Stubnitzky eddig a Jazzanova és Nils Landgren oldalán is járja a világot, ezúttal azonban kiváló triójával lép fel. 

ADHD (IS)
A rendkívül finom, légies, a dzsessz és a blues között valahol félúton a saját nagyon különös és eredeti világát megtaláló izlandi ADHD együttes tagjai 2008-ban álltak össze azzal a céllal, hogy fellépjenek Höfn kisváros blues-fesztiválján, a vulkánjairól híres Izland déli részén. A négy zenekari tag azonnal és olyan mértékben egymásra talált, hogy hamarosan elő is rukkoltak első lemezükkel, amely széles rajongói kört és számos komoly szakmai elismerést szerzett a számukra, így, többek között az izlandi Év jazz-albuma címet is besöpörték.    De nem csak első, a zenekar nevét címeként viselő albumuk lett zajos siker egyszerre dallamos és melankolikus számaiknak köszönhetően, hanem ugyanígy a második is, amellyel tovább lépett mind intenzitásban, mind élményben az izlandi csapat. Második lemezük a Vestmannaeyjar kisvárosban található Island Studios-ban lett felvéve mindössze öt nap leforgása alatt, s tavaly augusztusban jelent meg, majd olyan nagyszerű fogadtatásban részesült, hogy az izlandi média négy kategóriában is Grammy-.díjra jelölte, valamint ismét besöpörte Az év dzsesszlemeze díjat.
Felállás: Óskar Guðjónsson - szaxofonok
Ómar Guðjónsson - gitárok, basszusgitárok
Davíð Þór Jónsson - Hammond orgona, Moog orgona, Rhodes zongora, zongora
Magnús Trygvason Eliassen - dob
Videó: http://www.youtube.com/watch?v=m5XisWQkzJ4
Facebook: https://www.facebook.com/AdHd.is

Studnitzky
A Studnitzky formáció dzsesszmuzsikájának különös, finom, melankolikus hangvételével szerzi újabbnál újabb rajongóit és híveit. Sebastian Stubnitzky az európai kontinens északi felének egyik legjobb új trombitása, aki különösen levegős, finom, érzelmes stílusával iskolát teremtett. Sikerük azonban nem jött sem könnyen, sem váratlanul, hisz Studnitzky éveken át volt stílusteremtő és meghatározó együttesek tagja a soultól a funkig, a dzsessztől a popig, így számtalanszor volt alkalma a legjobb koncerttermekben és fesztiválokon fellépni olyan legendás nevekkel, mint a Jazzanova, a Nils Landgrens Funk Unit, a Mezzoforte és Wolfgang Haffner. Kozmopolita életstílusa azóta sem változott, így alapvetően repülőterek, szállodák és színpadok között zajlik, azonban azóta megalakította saját telivér formációját, amelyben végre olyan stílusban és értelemben is kibontakozhat, ahogyan eddig nem volt alkalma, hisz triójával a saját kozmoszát lakhatja be, s mutatja meg a hallgatóinak.   Legújabb nagysikerű lemeze, a KY – Do Mar egy gyönyörű és nagyon elkötelezett anyag a tenger zenei megjelenítése mellett. A trió azt egy magas tengerparti szikla tetején épült régi házikóban vette fel Portugáliában, ahol játéka közben szinte eggyé vált az alatta hullámzó tengerrel. Lemezük azóta is töretlen sikernek örvend, s valamennyi kritikus egyetért abban, hogy olyan rejtélyes, természetes, mély és kellemes hangzásvilágot, amilyen a Studniczkyé csak kivételes esetekben hallhat az érdeklődő, mivel abban egy különös hangulat ölt meggyőző testet.
Felállás:
Sebastian Studnitzky – trombita, zongora
Paul Kleber - basszusgitár
Tommy Baldu - dob
 
Videó: http://www.youtube.com/watch?v=4DcQgldYyyQ
Blog: http://www.studnitzky.de/
A program linkje:
http://a38.hu/hu/program/adhd-il-studnitzky-de
csatlakozhatsz a FB eseményhez:
http://www.facebook.com/#!/events/419878388083388/

1 megjegyzés:

  1. a few photo from the concert:
    http://www.photoblog.com/hanglemezbarat/2013/02/01/

    VálaszTörlés